Citrusskola

Hej på er dags för vår lilla pratstund. Ja vad ska vi prata om . På Insta berättade jag att en skål clementiner känns som guldklimpar. Ja nu tänker ni säkert har hon blivit helt tokig. Nej det har jag inte. Vi som följer restriktionerna och inte går och handlar i butik kan inte vräka i oss hur som helst för vi vet att nästa leverans kommer inte för om två veckor. Jag skulle kunna trycka i mig hela skålen med clementiner för wow va goda dom var. Jag kommer aldrig ihåg vilka jag gillar bäst, är det clementiner, mandariner eller satsumas. Så nu kör vi lite citrusskola.

Satsumas kommer ursprungligen från Satsumaområdet i Japan. Den har en något syrligare smak än clementinen och ett tunnare skal som skiftar i grönt även när frukten är mogen.

Säsong: september-januari från spanien. Under april-maj importerar vi från Sydamerika och Sydafrika.

Tips! Välj satsumas om du är en sån som gillar syrligt

Clementin – söt och kärnfri

Clementinen är en saftig citrusfrukt med söt och frisk smak. Den är nästan kärnfri och har ett tjockare skal. Att vi förknippar clementinen med jul är kvarleva från när den endast importerades från Sydeuropa under vinterhalvåret. Den clementinsort vi allra oftast förknippar med julen är Clamenules.

Säsong: oktober-december från Spanien, under juni-juli från Sydamerika och Sydafrika.

Mandarin – engelska för småcitrus

Det är inte helt klarlagt var småcitrusens ursprung ligger, troligast är från sydvästra Kina, där de odlats i flera tusen år. Det som stärker denna teori är det engelska samlingsnamnet för småcitrus, Mandarin. Mandarin kallades de kejserliga ämbetsmännen som gick klädda i orange dräkt, samma orangea färg som de välfärgade frukterna. Mandarin benämns fortfarande de konserverade satsumasklyftor som säljs på burk, eller den juice som gjorts på småcitrus. Att man använder satsumas är för att de nästan alltid är kärnfria.

Vill bara säga att jag har kopierat texten från Ica. Ja blev vi klokare. Ja jag tror att jag kör 

med clementiner. Vilka gillar ni bäst.
Ja idag hoppas jag att jag hinner träna . Har dock en massa kunder att packa till, så det är det jag ska göra nu. Ta hand om er så hörs vi imorgon. ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *